Serbest Bölgede Şirket Kuruluşu için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır ;
*İlk olarak ana sözleşme aşağıdaki hususlara dikkat edilerek hazırlanmalıdır ;
-Unvan ve Amaç ve Konu ile ilgili başlıklar altında ithalat ve ihracat kelimeleri yerine alım ve satım ifadeleri kullanılmalıdır.
-Amaç ve konu belirlenirken bir yandan müracat edilen serbest bölgenin özellikleri göz ününde bulundurulmalı , diğer yandan bölgeye sokulması yasak olan mallara yer verilmemelidir.
-Şirket Merkezi başlıklı madde '' Şirket merkezi ...... dedir.Adresi ...... Serbest Bölgesidir.Adres değişikliğinde yeni adres ticaret siciline tescil ve ticaret sicil gazetesinde ilan edilir.Ayrıca Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bildirilir.Tescil ve ilan edilmiş adresinden ayrılmış olmasına rağmen yeni adresini süresi içinde tescil ettirmemiş şirket için bu durum fesih sebebidir.Şirket Türkiye'nin başka bir yerinde aynı ticari unvan ile ticari faaliyette bulunamaz ve şube açamaz.Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan izin almak kaydıyla yurtdışında veya başka bir serbest bölgede şube açabilir. '' şeklinde düzenlenmelidir.
-Süresi en fazla faaliyet ruhsatı süresi kadar olacak şekilde düzenlenmelidir.
-Ana Sözleşmede '' Şirket bu ana sözleşme üzerinde unvan,amaç ve konu,merkez,süre başlıkları altında yapmak istediği her türlü değişiklik için şirket yetkili organlarınca karar alınmasını müteakip , bu kararları ticaret siciline tescil ettirmeden önce Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın onayını alır '' maddesinin eklenmesi gerekir.
*Ana sözleşmenin hazırlanmasının ardından faaliyet ruhsatı alabilmek için Serbest Bölge Müdürlüğü'ne başvuru yapılır. Başvuru formu ile birlikte istenen diğer evraklar hazırlanıp , başvuru için gerekli olan 5000 USD tutarı Merkez Bankası nezdindeki serbest bölgeler özel hesabına yatırılır ve müracatınız değerlendirmeye alınır. ( Ruhsat süreleri üretim yapacak firmalar için 20 yıl , diğer faaliyetler için 15 yıldır. )
*Faaliyet ruhsatına onay yazılı olarak bildirilir. Onay geldikten sonra 30 gün içinde serbest bölgeden yer kiralanıp Ticaret Siciline tescil için başvuru yapılır.
Serbest Bölgede Şirket Kurmanın Avantajları ;
*Serbest bölgede kuracağınız şirket için yerli veya yabancı kişi olması fark etmez.
*Serbest bölgedeki şirketlerin Türkiye ile yapacağı ticarette dış ticaret hükümleri uygulanırken diğer ülkeler ile yapılan ticarette dış ticaret hükümleri uygulanmaz.
*Serbest bölgedeki şirketler KDV den muaftır.
*Kurumlar ve gelir vergisi yönünden ve personele ödenen ücretlerin gelir vergisi yönünden de muafiyetleri vardır.
*Elde edilen kazançların transferi hiçbir izne tabi değildir.
*Mallarınız deponuzda istediğiniz kadar kalabilir.